Žalias maistas. Savaitė. Raw food.

Jau apie menesį be mėsos. Nesunku.

Savaitė vien tik žalias maistas “raw food”.

Tikrai nelengva. Įsitikinau, kad tai priklausomybė, nes labiausiai noriu to, kai esu nusiminus, susinervinus.

Per savaitę netekau dviejų kilogramu. Tokio plano nebuvo, tačiau sulieknėjau tik per liemenį, matyt tiesiog valosi organizmas.

Minusai:

  • nukritęs svoris (na kažkam tai būtų tik pliusas. Beje, panašu kad tai vienas iš neskausmingiausių būdų pamest nereikalingus kilogramus, nes valgai kiek tik nori, bet ne ką tik nori).
  • išbertas veidas, išbertas tragiškai. Kyla spuogeliai ant skruostų, kur jų niekad nebuvo. Nedaug, bet skausmingi. Viska kol kas sumetu tam, kad organizmas valosi ir per oda.
  • Prie minusų priskiriu ir tai, kad įprasto maisto vis dar norisi ir kartais net labai. Tačiau niekas nežadėjo kad bus lengva.

Pliusai:

  • Daugiau energijos,
  • geresnė nuotaika,
  • vis dažniau “užplaukianti” meilė pasauliui :) (na, kai norisi visus apkabinti, kai visi gražūs atrodo)
  • atrandu malonumą kvėpuoti per nosį (man chroniškas sinusitas),
  • Iš inkstų “byra” smėlis. Nelabai smagu, bet byra be jokių vaistu, gal ims ir visas išbyrės.
  • Šviesesni dantys, gaivumo jausmas burnoje (neskaitant dienų kai privalgau svogūno ar česnako. Beje, svogūno beprotiškai norėjosi pirmomis dienomis). Na, dantys gal šviesesni, nes atsisakiau juodos arbatos. Geriu žalios. Kol kas neišsiaiškinau kaip ten su ta arbata, nes ji visgi apdorojama temperatūros. Tačiau arbatų, vaistažolių vartojimas daugelyje kultūrų priskiriama sveikam gyvenimo būdui, tai vis dar gersiu. Beje, žalia arbata tikrai puikiai tonizuoja.
  • Daugiau laisvo laiko (gaminu tik dukrai, tačiau retai, ji sutinka gamintis pati, kad man nekiltų pagundos)
  • Didžiuojuosi savimi, kad sugebėjau taip išgyventi šią savaitę :)

Nežinau prie ko priskirt, prie pliusų ar minusų: norisi daugiau pabūti su savimi, labai daug įvairių minčių, idėjų, tačiau, sumaištis.

Valgiaraštis:

  • Įvairios sultys. Labai skanu apelsinai, morkos, salierai, obuoliai, špinatai.
  • Kokteiliai iš pertrintų vaisių (smoothies). Kiviai plius apelsinai…mmm..
  • Visokiausios daržovių mišrainės. Kartais įdedu sūdytų alyvuogių, tačiau nesu tikra, ar jos gamintos šaltai.
  • Riešutai, džiovinti vaisiai. Dėl džiovintų vaisių nesu tikra, nes neaiški temperatūra, kurioje buvo džiovinti ar vytinti. Tačiau, jų vartoju tikrai nedaug. Riešutų norėjosi labiau pirmomis dienomis, dabar vis mažiau.
  • Mirkytos kruopos. Labai skanu avižų kruopos ( ne dribsniai). Užpili šaltu vandeniu iš vakaro, ryte turi koše. Idealus laiko taupymas.
  • Daigintos sėklos.

Orai šyla, kita išeiginė bus skirta sėjimui lauke, tai turėsiu savo žolelių. Gaila, kad čia galima sėti tik į vazonėlius.

Literatūra.

Lietuviškai kaip ir nieko neradau. Gal ne ten ieškau. Tačiau begalė informacijos anglų ir rusų kalbomis:

Čia galima parsisiųsti informacijos rusų kalbą. Viktorijos Butenko knyga mane išties įkvėpė.

Puslapiai anglų kalba čia ir čia.

Šiame puslapyje rasite pagalbą pradedančiajam, viskas surašyta žingsneliais.

Google įvedus “raw food” atrasite daugybę puslapių, asmeninių blogų, kuriuose žmonės dalinasi savo patirtimi, dažnai daugiamete patirtimi apie gyvenimą negaminant maisto. Tiksliau, neapdorojant maisto temperatūra.

Ten pat rasite ir įvairiausių receptų. Tačiau man kol kas patinka valgyti paprastai. Na, bet prireiks, jei turėsiu svečių. Galima pagaminti ir žalių tortų, sausainėlių, saldainių.

Šiame puslapyje galima pamatyt ir užsisakyti dehidratorių - prietaisą, skirta maistui džiovinti nekarštu oru. Taip apdorotas jis nepraranda gyvybės. Daugybėje receptų naudojamas būtent šis būdas pagamint duonelei, sausainiams. Brangokas, sakyčiau, na, bet sutaupysiu.

Opozicija. Na, gal ne visai opozicija, tačiau nuomone žmogaus, kuris ėjo šiuo keliu, tačiau patyrė savo kailių kaip sunku tokiam žmogui bendruomenėje. Šventės, vakarėliai, restoranai - viskas tampa tarsi ne be tau. Be to, lieki nesuprastas. Balta varna. Kam tai svarbu, turėtų susimastyti. Dar jis užsimena apie tai, kad sunku būti tikram ar maistas tikrai žalias. Man irgi sunku šiuo klausimu. Todėl tiesiog stengiuosi nebūti fanatiška ir paranoiška. Bent jau del 95 proc. savo maisto esu tikra ir kol kas to pakanka. Tiems, kurie gyvena savo sodybose ir turi savo maisto ši užduotis paprastesnė.

Jei irgi svajojate apie gyvenimą savo sukurtoje sodyboje, tai www.anastasija.lt ir http://esu.tiems.kam.esu.lt/forum rasite bendraminčių.

Palinkėkit man sėkmės, kelias nelengvas, bet kiekviena diena atneša kažką naujo. Įdomu stebėti savo kūno ir minčių pokyčius. Pradedu suprast kad mes esame ne tik tai, ką galvojame, bet ir tai, ką valgome.

9 Komentarai »

  1. :) puikumėlis said,

    vasaris 11, 2008 at 9:17

    Puikiai aprašei.. :) reiks ir man savo blogą papildyti trumpučiu dienotvarkės aprašymu ir patirtimi žaliavalgystėje.. Pasidalinsiu.. bus galimybė žmonėms susipažinti - kam reik ;)..
    Šiaip tai ką valgom svarbu, bet nereikėtų to sureikšminti :), t.y. nereik iškelti aukščiau už kitus dalykus. Tai tiesiog viena iš mūsų gyvenimo dalių, kaip pvz. tapymas, skaitymas, mastymas, dainavimas, šeima ir t.t…
    Na sudėtinga nusakyti ką noriu :)..
    Tarkim va taip: aš žinau, kad kitaip nebevalgysiu, kad visada vartosiu tik termiškai neapdorotą maistą ir derinsiu produktus.. Man tai netgi nebelabai įdomu jau.. Man taip maitintis visai lengva, bet netgi ne todėl kad tai taip labai patiktų - tai žinoma taip pat veikia.. Svarbiausia, kad aš per 6 vegetarizmo metus pripratau prie to, kad nebeskirstau į draugus ir ne pagal tai kas valgoma.. Aplink mane aplinka kuri palaiko mano gyvenimo būdą, o mano gyvenimo būdas palaiko mano aplinką.. T.y. draugai tolerantiški ir priimantys naujoves, besidomintys natūropatija, todėl nesijauti balta varna (svarbiausia nesijausti nemėgiama balta vara ;) ).. Na žodžiu aš gyvenu šiltnamio salygom, bet žinau kad tą “šiltnamį” pats ir susiradau :)..

    Svarbiausia ką norėjau pasakyti.. Tai sėkmės :))) ir daug daug džiaugsmo - tai mano nuomone yra svarbiausia ir tiesiog fainia ;)..

  2. Rolandas said,

    vasaris 11, 2008 at 13:03

    O koki vandeni kosei naudoji?

  3. Gluosnė said,

    vasaris 11, 2008 at 20:14

    Rolandai, naudoju paprasta. Kai kada virinta, kai kada nevirinta. Kiek zinau, cia, Airijoj, nera geras vanduo. Bet virtintas toks neskanus!
    Galvojau apie vandeni, bet nieko doro nesugalvojau dar.
    Turiu minciu ji valyti kristalu, Reiki pagalba. O gal tiesiog leist jam pastoveti ir pakrauti geromis mintimis?

  4. Gluosnė said,

    vasaris 11, 2008 at 20:16

    Tadai, aciu labai, kad uzsukai :)
    Smagu, kad esi toks tvirtas ir ramus. Man kiekviena diena kyla minciu mest sita reikala. Labiausiai neramina katastrofiskai krentantis svoris. Nezinau, gal tiesiog per mazai valgau, neturiu apetito. O visgi darbas intensyvus, be to, vaziuoju dviraciu. Tai net nezinau kaip prisirinkt kaloriju..

  5. rasa said,

    vasaris 24, 2008 at 12:25

    pirmą kartą girdžiu tokį dalyką iš viso,tai dabar tokioje lengvo šoko būsenoje.
    Žaviuosi tavo mąstymu.Ir jei numatant,kad taip norėčiau,suprantu,kaip dar toli man iki to suvokimo,kad taip yra gerai.
    Žodžiu daug kliūčių pačioje manyje,ir tai tik didina pagarbą tiems,kas ryžtasi tokiamžingsniui,tokiam keliui,ir juo eina.
    Geras kelias.Švarus.Sėkmės tau, Gluosne.

  6. Ro said,

    kovas 11, 2008 at 13:54

    As manyciau, kad krastutinumai nera geras dalykas. Turiu galvoje “be mesos” As saves negaliu laikyti vegetaru ar kazkuom tai, bet buna, kad per savaite 1 karta valgau mesa, 1 karta - zuvi, o likusi laika augalini maista. taip man geriau

  7. Jurga said,

    birželis 16, 2009 at 12:20

    Galima pasidaryti tirpsmo vandens

  8. Saunu! said,

    kovas 13, 2010 at 14:27

    Kaip smagu, kad yra lietuviu bendraminciu sioje srityje. As grizusi i Lietuva pamaciau, kad cia labai mazai informacijos apie zalia maista ir jo nauda sveikatai. Reiks ko gero ir man bloga apie tai kurti. Jau turiu didele isbandytu receptu kolekcija. Ypac dievinu desertus. :) Sekmes ir i sveikata! ;)

  9. Gluosnė said,

    kovas 13, 2010 at 20:06

    Sveika, butu tikrai smagu suzinoti apie tavo patirti :) Kai sukursi puslapeli, tikiuosi, pasidalinsi nuoroda :)
    As gerokai nutolau nuo sito gyvenimo budo. Bet labai noriu gristi. Tad bendraminciu palaikymas butu paciu laiku :)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Leave a Comment