Ką valgyti?

Žalias, organinis, sveikas maistas - kas už šių žodžių?

Jau virš metų ieškau tiesos šiuo klausimu. Perskaičiau daugybę įvairios literatūros, lankiausi raw food guru puslapiuose, išmokau visokių patiekalų gamybos būdų. Metai kupini apmąstymų, pergyvenimų, atradimų ir nusivylimų.

Galiu prisipažinti - tiesos neatradau.

Žmogus kilęs iš tropikų. Pagal savo genetiką artimiausias primatams, kurių mitybą sudaro vaisiai, žali lapai ir labai nedaug gyvūlinės kilmės “patiekalų”. Jei mus suptų tropikų gamta, tiesos ieškoti nereikėtų-ji kabėtų ant medžių.  Tačiau, žmonija migravo ir tam, kad išgyventų, turėjo valgyti ir kitokį maistą.

Mes negalime imti ir persikelti gyventi į tropikus. Bet galime beveik viską, kas ten auga nusipirkti parduotuvėse. Tarkim, piniginis klausimas nėra aktualus. Einu ir perku apelsinus, bananus, mango, avokadus. Jokių problemų. Na, bambuko ūglių gal ir negausiu. Valgau ir šypsausi. O ką valgau? Vaisius, kurie kažkuo purkšti, skinti dar nesunokę, nukeliavę ilgą kelionę. Tai vienas keblumas. Dar kitas kirba mano galvoje - o kaip su adaptacija? Ar mūsų kūnai per šimtmečius nebus prisitaikę prie vietinio maisto? Uždavus šį klausimą vienam iš šio judėjimo profesionalų gavau atsakymą, kad nuo to laiko kai žmogus paliko tropikus, praėjo ne tiek jau daug šimtmečių, kad įvyktų adaptacija specifiniam maistui, be to, žmonės visą laiką judėjo, migravo. Na, gal ir jo tiesa. Taip pat, jo nuomonė yra tokia, kad tropiniai vaisiai, kad ir atvežtiniai, savo maistingumu tikrai pranoksta mūsų įprastus maisto produktus.

Tai išvada būtų tokia - užtikrinti šia dietą galima tuo, kad sezono metu valgyti mūsų krašte augančius vaisius, daržoves, o ne sezono metu-pirkti atvežtinius.  O jei ne pirkti? Tuomet lieka bulvės, morkos, kopustai, burokai. Bulvių žalių nelabai ir pavalgysi, nors aš valgau.  Džiovinti vaisiai ir uogos, riešutai. Dėl pastarųjų kyla abejonės - daug nesuvalgysi, jaučiasi sunkumo jausmas skrandyje, pavalgiuis norisi miego. Žodžiu, panašiai kaip po gero cepelino :) O daugybė gyvo maisto receptų sudaryti riešutų pagrindu. Riešutus būtina mirkyti. Ir nemaišyti vienų su kitais.  O vaisius džiovinti reikėtų žemoje temperatūroje.

Daigintos sėklos? Išeitis nebloga, bet ar natūralu daingint augalą, kai jam laikas miegoti? Beje, tai tikrai skanu… Ir gal joms visai patiktų būti daiginamoms ir valgomoms, gal tokia jų paskirtis?

Maisto papildai, arbatos - kaip su jais? Ar jiems turi būti vietos mūsų racione? Jei jau virinta-tai negyva… Be to, ar nežalojame savo gleivinės pildami karštą skystį į burną, gerklę? O maisto papildai- ar nebus tai lyg iš konteksto išluptas žodis? Kodėl gorilai nereikia žuvų taukų ar vitamino D papildo?

Kur būtų pirmapradė tiesa arba variantas, adaptuotas mūsų gyvenimo būdui, bet arčiausias tiesos?

Pastebėjau, kad svarbu maisto nemaišyti. Nors kai kurie produktai nesipyksta. Bet kuo mažiau ingridientų mūsų lėkštėje, tuo smagiau jaučiasi skrandis ir žarnynas. Šiandien suvalgiau visą “galvą” žiedinio kopūsto. Spėkit, ar pučia pilva? Ne. Taip pat sėkmingai galiu sulesti pusę kilogramo vynuogių ir nieko blogo nenutinka. Niekas netiki…

Na, kol kas valgysiu atvežtinius ir vietinius vaisius bei daržoves, pirmenybę skirdama organic ženklu pažymėtiems. To paties ženklo ieškau ir ant ne “raw” produktų pakuočių - pieno, sūrio - be kurių negali gyventi mano dukra. Taip balsuoju už savo planetą.

7 Komentarai »

  1. Saunuole!!! said,

    balandis 20, 2009 at 18:07

    Saunuole esi Natalija! Linkiu sekmes ir stiprybes einant siuo nelengvu keliu!
    Pati valgyti tik zalia maista pradejau pries 5 metus. Buvo sunku,kol nesutikau savo bendramincio vyro (jis taip pat valgo tik zalia,termiskai neapdorota maista) . Su juo apsigyvenus tapo viskas lengva,paprasta,aisku…Supratau,kad einu teisingu keliu.
    Kelio teisinguma rodo ir tai, kad anksciau buve gausios ir skausmingos menesines isnyko. Butent tai puikus rodiklis,kad esu visiskai sveika, kad mano kunas nera apnuodytas. Apie tai galima pasiskaityti http://www.sveikata.info/menstruacijos
    Nors ir nesirgau,pries metus pagimdziau sveika, stipru sunu. Didziuojuosi, kad ji maitinu tikrai neuzterstu savo pienu. Nes kaip zinoma visi su nesveiku maistu gaunami chemikalai, nuodingi metalai kaupiasi riebaliniame audinyje (krutines riebalinis audinys ju sukaupia daugiausiai). Taigi maitina mamos kudikius apnuodytu pienu ir stebisi kodel jie tokie ligoti, alergiski viskam…

  2. sigurdas said,

    birželis 4, 2009 at 17:27

    Daug klausimų… :)
    Kodel gorilai nereikia žuvu tauku ar vitamino D papildo? Nes vitaminą D pasigamina pats kūnas, jei esi bent keliolika minučių per dieną saulės šviesoje, o štai žuvų taukų gorilai greičiausiai nereikia todėl, kad visus omega-3 ir omega-6 galima gauti valgant arba tam tikras sėklas, arba vabzdžius, ką gorilos ir daro. :)

  3. Gluosnė said,

    birželis 4, 2009 at 19:17

    Taigi, Sigurdai… Beje, del vitamino D. Kokio velnio jo is viso reikia? Kodel vaikams israso? Kodel kai kuriems issivysto rachitas del vitamino D trukumo? Nejaugi visai saulyteje nebuna? Ko gero, reikalas tame, kad sutrinka medziagu isisavinimas.
    Klausimu daug, oi, kiek daug… Ir amzinas konfliktas tarp ivairiu raw guru irgi nepadeda. O ir mokslinikai i skirtingas stovyklas pasiskirste. Viska reikia perleist per save ir atsirinkt. Kazkaip…

  4. sigurdas said,

    birželis 4, 2009 at 21:24

    Na, vitaminas D yra būtinas stipriems kaulams palaikyti. Kartais, ypač žiemą, vitamino D kraujyje gali trūkti, nes saulės iš tiesų būna mažai (plius priklauso gi ir nuo jos stiprumo). Kodel kai kuriems issivysto rachitas del vitamino D trukumo? http://lt.wikipedia.org/wiki/Rachitas#Prie.C5.BEastys :) Kaip matai, yra daug priežasčių. O nevalgantiems gyvūninių produktų apskritai reikia tiesiog užsitikrinti reguliarų buvimą saulėje (arba dar saulėje džiovintuose grybuose yra D vitamino).

    Jo, tiesų prisigalvota yra daug. Tad gal reikia vadovautis savo nuojauta, bei patikrintais nepriklausomais šaltiniais. Kai anksčiau gyvendavau Lietuvoje, mane visi gasdindavo ligomis dėl mėsos nevalgymo - vis tais abstrakčiais argumentais (”mėsa reikalinga”, ir pan.), o kai išvažiavau gyventi kitur - to visiškai nebeliko: Vakaruose yra žymiai mažiau mitų dėl to (gaila, kad tą reikia pripažinti…), nes ten (čia) turbūt niekada nebuvo nieko panašaus į sovietinę propagandą.

    Ah, ir beje - dėl to duoto tau tinklapio svekata.info būčiau laaabai skeptiškas - paistalai, laužti iš pseudomokslinio piršto. Neausigauk! ;)

  5. Gluosnė said,

    birželis 4, 2009 at 22:01

    Aciu uz nuomone, komentarus ir patarimus :) Ir aciu uz gamilybe susipazint su tavo puslapiu. Kaip bebutu, 10 metu skyriau gamtos mokslams, tad dabar tenka laviruot tarp igytu ziniu tikrumo, nauju ziniu, savo patirties, sirdies, intuicijos ir kitu zmoniu patirties patikimumo. sveikata.info paskaiciau tik nurodyta tema. Idomi tema, visgi, apie tai skaiciau ir seniau. Su logika nesikerta, taciau, patirties tokios neturiu, todel diskutuoti negaleciau.

  6. Gluosnė said,

    birželis 4, 2009 at 22:06

    Beje, klausdama apie tai, kam reikia vit D, turejau omenyje jo papildus. Manau, problema yra dar tame, kad besisaugodami nuo salcio mes dengiame oda drabuziais, neleisdami saules spinduliams atlikti savo darbo. Ypach kutluliojame mazus vaikus, kisame juos i vezimelius, palikdami tik nosi kvepuoti.

    Is wiki:
    1. Vitamino D apykaita pablogėja sutrikus virškinimo organų, kepenų, inkstų funkcijai.
    2. Dirbtinai maitinami kūdikiai rachitu serga dažniau.

  7. Justina said,

    rugsėjis 12, 2013 at 11:52

    Gluosne, papasakok, kaip tau sekasi su ta žaliavalgyste dabar! Aš tik prieš 3 savaites ėmiau sveikiau maitintis, derint maistą, didint neapdoroto maisto kiekį per dieną, gert daug vandens - ir jau jaučiu pagerėjimą! Tad kol kas labai domiuosi viskuo ir renku informaciją, nes, kaip ir pati minėjai, prieštaringų nuomonių yra tiek daug, o argumentai kiekvienos irgi įtikina… Žodžiu, tavo bloge atradau panašias abejones, tad labai įdomu, kaip tau toliau sekasi su tuo maistu draugauti ir sveikti :)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Leave a Comment